Blog Nasıl Açılır? – 2019 A’dan Z’ye Blog Açma Rehberi

Blog sitesi, sayfası nasıl açılır? Nasıl Yapılır? Blog açmak için neler gerekli? Blog sitesi kurmak istiyorsunuz fakat profesyonel bir blog nasıl kurulur bilmiyorsanız bu hiç sorun değil! Blog sitesi kurmak öyle düşündüğünüz gibi zor bir olay değil. Aksine çok ama çok kolay.
Bu yazıda blog açmak için ne yapmalıyım, ne yapmam lazım? diyorsanız profesyonel bir blog sitesi oluşturmak için yapmanız gereken her şeyi adım adım detaylı ve resimli olarak en kolay blog kurma yöntemini anlatacağım.
Ayrıca blog sitesi nasıl kurulur, nasıl oluşturulur, nasıl yapılır? blog kurmak ücretli mi? blog sitesi açma ücreti ne kadar? blog kurmak için neler gerekli? gibi soruları kafanıza hiç takmayın. Bu tür soruların hepsine bu yazıda cevap bulacaksınız hiç merak etmeyin.
Bu rehberi adım adım takip edip tamamladığınızda istediğiniz gibi profesyonel bir bloga dakikalar içerisinde sahip olacaksınız. İnternette karşılaştığınız çoğu popüler blog sitesi sahibi size göstereceğim bu yöntemle bloglarını kurdular (ben de dahil).

Blog sitesi açmak ücretsiz mi? Kaç dakikanızı alır?

Blog açmak için piyasada bir çok ücretsiz blog servisi bulunmaktadır fakat bu servislerle hayalinizdeki blog adresini alamaz, iyi bir tasarıma ve internette sağlam bir imaja sahip olamazsınız. Ayrıca ücretsiz servisler pek güvenli olmamaları ile birlikte bu servislerden kazanç sağlamanız oldukça zordur. Yani internette ücretsiz servislerle başarıya ulaşan, doğru düzgün kazanç sağlayan neredeyse hiç blog sitesi yok.
Bu yüzden blog açmak gibi güzel bir girişimde bulunacaksanız ufak tefek maliyetleri gözden çıkararak ben dahil yüzbinlerce kişinin açtığı gibi bu rehberdeki yöntemle siz de profesyonelce kolay bir şekilde blog kurabilir ve profesyonel bir şekilde bu yolda ilerleyebilirsiniz. Dünyaca ünlü şirketler, bloglar ve diğer bir çok web siteleri de size bu rehberde gösterdiğim alt yapıyı kullanıyorlar.
Şunu da belirteyim ki blog kurmak ve geliştirmek için hiçbir kodlama yeteneğine, bilişim alanında tecrübeye veya teknik bilgiye ihityacınız yok. Yani bir bilgisayar kurdu olmanıza gerek yok arkadaşar. Okuyup yazmayı, bilgisayarı açıp kapamayı veya işte facebook, instagram gibi sosyal medya siteleriyle ilgilenen herkes bu rehberi takip ederek profesyonel bir blog kurabilir.
Peki blog kurmak ne kadar zamanımızı alır? diye soracak olursanız blog oluşturmak için gerekli meteryalleri 10 dakikada satın alsak (en uygun fiyata (indirimli), en kaliteli firmadan nasıl alacağınızı göstereceğim), kurulumu da 10 dakikada yaparsak ortalama olarak sadece20 dakika içinde benim gibi bir blog sahibi olabilirsiniz. Size tavsiyem bu işi daha fazla ertelemeyin ve şimdi bir blog kurup çalışmalarınıza başlayın.

Blogdan nasıl, ne kadar para kazanılır?

Öncelikle şunu belirteyim ki blog yazmak size sadece maddi açıdan katkı sağlamaz. Blog yazmak size internet, bilişim alanında ve açtığınız blog konusunda kendinizi geliştirme imkanı sağlar. Ayrıca ün sahibi olabilir ve insanlara katkıda bulunabilirsiniz. Bunların dışında eğer hali hazırda bir işletmeniz varsa da blog ile daha fazla müşteriye ulaşabilirsiniz.
Bunların dışında tabi ki blog yazarak para kazanmak ,düzenli ve sürekli artan bir gelir sağlamak ve bir iş kurmak kesinlikle mümkün. Nasıl mı bu kadar eminim? Çünkü bizzat ben bu işi, evden, ofisten, dışarıdan özgür bir şekilde tam zamanlı olarak yapıyorum. Bu şekilde düzenli ve sürekli artan bir gelirim var. (masterkazanc.net dahil 3 blog sitesi sahibiyim)
-Peki biz blog sahipleri nasıl para kazanıyoruz?
Blog sahiplerinin birinci ve en büyük gelir kaynağı Google adsense’dir. Adsense bir reklam servisidir. Blogunuzu kurduktan sonra google’ın adsense sitesinden gmail hesabınızla başvuru yaparsınız, blog siteniz değerlendirilir ve uygun görülürse onaylanıp adsense hesabınız oluşturulur.
Bu aşamadan sonra adsense hesabınızdaki reklam kodlarnı blogunuza eklediyip ziyaretçileriniz reklamlara tıkladığında her tıklamaya kazanç sağlarsınız. Bu kazançları, tıklamaları ve diğer istatistik bilgilerini de adsense hesabınızda görebilirsiniz. Ayrıca sadece tıklamaya değil reklam görüntülemeye de para alırsınız. Ödemeler her ay düzenli bir şekilde adsense hesabınıza girdiğiniz banka hesabına aktarılır.
Bunun için google adsense’den para kazanma diye geniş bir rehberim var. Dilerseniz inceleyebilirsiniz fakat başvuru yapabilmeniz ve adsense reklamlarından para kazanabilmeniz için öncelikle bir blog sitesi kurmalısınız. Blogunuzu kurduktan sonra da bu yolda sağlam bir şekilde ilerlemeniz için bunun gibi daha bir çok rehber yazım bulunmakta.
-Google adsense ile ne kadar kazanılır?
Diye soracak olursanız günde 1000 ziyaretçisi olan bir blogun aylık kazancı ortalama 700-1200 liradır (daha fazla da olabilir). Tabi gün geçtikçe blogunuza daha çok içerikler ekleyecek, ziyaretçi sayınız ve dolayısıyla kazancınız da artacaktır. Yani bu miktar 3000 de olabilir 5000 de 10.000 de. Az önce de dediğim gibi blogunuzu açtıktan sonra bu konularla ilgili size büyük katkı sağlacak rehberler hazırladım.
Tabi ki blogdan sadece google adsense ile değil daha bir çok yöntemi aynı anda kullanarak her birinden ayrı ayrı kazanç sağlayabilirsiniz. Bu konu için de blogdan para kazanma yöntemleri başlıklı bir yazı hazırlamıştım.

Hangi konuda blog sayfası açabilirsiniz?

Eğer bir blog kurmak istiyorum ama hangi konuda, konseptte blog açacağım bilmiyorum diyorsanız hangi konuda yazacağınıza dair size bir kaç tavsiyede bulunabilirim.
Tabi aklınızda zaten bir blog fikri varsa bir sonraki adıma geçebilirsiniz.
#En basit olarak kişisel bir blog açabilirsiniz. Yani kendi adınız ve soyadınızdan oluşan bir blog adresi olabilir. Bu şekilde özgürce içerikler oluşturabilirsiniz.
#Bilgi sahibi/uzmanı olduğunuz, hobi olarak ilgilendiğiniz veya mesleğinizle ilgili bir blog açmak olabilir. Bu seçenek çoğunlukla tercih edilmektedir.
#Pek bilgi sahibi olmadığınız, merak duyduğunuz, ilgilenmek istediğiniz ve hatta uzmanı olmak istediğiniz konu hakkında blog açabilirsiniz. Bu şekilde kendinizi istediğiniz farklı bir alanda geliştirebilirsiniz. Hatta bu işi blog yazarak meslek haline bile getirebilirsiniz.

ADIM 1: Blog nasıl açılır? – Hosting ve domain satın alma

Öncelikle  tıklayarak şu firmanın indirimli hosting sayfasına gidiyoruz. Bu firma dünyanın en kaliteli firmalarından birisidir. Bu link çalışmazsa aşağıdaki butona tıklayarak da indirimli sayfaya ulaşabilirsiniz.
Firma fiyat/performans açısından oldukça iyi. İndirimli linki kullanarak domain ile birlikte (ilk yıl ücretsiz domain) en ucuz hosting paketini çok uygun bir fiyata satın alacağız.
Az önce söylediğim gibi başlangıç için fiyat – performans – kalite olarak bu fiyatlardan daha uygun bir fiyata profesyonel bir blog açmak mümkün değil. Zaten bu miktar sizi zorlamayacağı gibi firmadan da memnun kalacağınıza adım gibi eminim. (ben de genellikle bu firma ile çalışıyorum.)
Yeni güncelleme: Şuan firmada %78 indirim bulunmaktadır. Ücretsiz domain ve web hostingi sadece 71 TL’ye satın alabilirsiniz. Bu fırsatı kaçırmayın derim.

Hosting nedir? Hangi hosting paketini seçmelisiniz?

Hosting, web sitenize/blogunuza ait bütün dosyaların barınacağı yerdir. Yani bir firmada 7/24 açık olan ve insanları sürekli ziyaret ettiği bilgisayarlardır diyebiliriz. Bu bilgisayarın özelliklerini bütçemize göre kendimiz belirliyoruz.
Açılan sayfada biraz aşağı inince hosting paketlerini ve özelliklerini göreceksiniz. Benim size buradaki önerim ekonomik olanıdır. Çünkü bu hosting paketinin özellikleri bir blog için yeter de artar bile. Ayrıca daha önce belirttiğim gibi bu paketi ücretsiz domain ve indirimli web hosting ile satın alacağız.
Diğerlerinde özellikler daha yüksek fakat fiyatlar da daha yüksek ve indirim oranları daha düşüktür. Ekonomik paketten bir diğer farkları ise birden çok web siteni barındırabiliyor olmaları. Eğer birden fazla blog açmayı düşünüyorsanız Deluxe paketini tercih edebilirsiniz.
Ben bu anlatımı yaparken size verdiğim indirimli sayfaya giderek ekonomik hosting için %65 indirim kazandım. Siz de yüksek ihtimal bu civarda veya daha iyi bir indirim ile karşılaşabilirsiniz.
Hosting paketimizi belirledikten sonra sepete ekle deyip satın alma işlemine devam edelim. Ben ekonomik paket ile devam ediyorum.

Domain (alan adı) / blog adresi belirleme

Hosting paketimizi seçtikten sonra burada da alan adınızı yani blogumuzun adresini belirleyeceksiniz. Ben örnek olması amacıyla blogadresimibelirliyorum.com yazdım ve böyle devam ettim. Siz istediğiniz blog adresini girip daha önce alınmış mı alınmamış diye kontrol edeceksiniz.

Domain/Alan adı nedir? Belirlerken nelere dikkat etmelisiniz?

Domain/alan adı, yani web alan adıdır. Mesela masterkazanc.net bir alan adıdır. Normalde domain ücreti ise yıllık 20-30 liradır. Ama bu rehberde az önce size verdiğim indirimli link ile ilk 1 yıl için ücretsiz alabileceksiniz.
  • Alan adınızda türkçe karakter kullanmayın.
  • Alan adınız çok fazla uzun olmasın, okunuşu kolay ve akılda kalıcı bir alan adı tercih edin.
  • .com uzantılı alan adını tercih edin. Olmazsa .com şart değil, .net veya .org uzantılarını da kullanabilirsiniz.
  • Kişisel bir blog kuracaksanız adınızsoyadınız.com veya .net, .org şeklinde bir alan adı seçebilirsiniz.
Bir alan adı sorguladıktan sonra karşımıza şöyle bir sayfa çıkacaktır.
Evet girdiğim alan adı kullanılabilir. Eğer girdiğim alan adı daha önce alınmış olsaydı “Üzgünüz, blogadresimibelirliyorum.com alınmış” yazacaktı. Bu şekilde ya başka bir alan adı tercih edecektim ya da hemen aşağıda bize önerilen aynı alan adının farklı uzantıları ile devam edecektim.
Alan adımızı belirleyip “Seçin ve Devam Edin” butonuna tıkladıktan sonra karşımıza sipariş sayfası çıkacaktır. Sağ tarafta siparişinizi kontrol edebilirsiniz. cPanel ile ekonomik hosting 12 ay, .COM alan adı kaydını da 1 yıl olarak seçtiğimizde ürünlerimiz tamam demektir.
Eğer bunlar tamamsa ürünleri satın alabilmek için hemen sol tarafta “Hesap oluştur” butonuna tıklayalım.
Burada gerekli bilgileri girip koşulları kabul ettikten sonra hesap oluştur butonuna tıklayabilirsiniz.
Hesabınızı oluşturduktan sonra sol taraftaki fatura bilgilerinizi doğru bir şekilde girip kaydet butonuna tıklayarak devam edelim.
Hemen ardından karşımıza çıkan sayfada ödemeyi yapmak istediğimiz kartın bilgilerini doldurup yine kaydet diyelim.
*** Bu rehberi yazarken benim sipariş tutarım 113,67 TL olarak belirtildi. Fakatkazandığınız indirim oranına ve dolar kuruna göre bu tutar çok daha düşük veya biraz daha yüksek olabilir. O yüzden buradaki toplam fiyata takılmayın. Birebir değilse bu gayet normal bir durumdur. Ayrıca zaten en uygun güncel kampanya linklerini satın alma adımının başında belirtiyorum.
Ve son olarak satın alma işlemini tamamlamak için sayfanın hemen sağ alt kısmındaki “Satın Alma İşlemini Tamamla” butonuna tıklayarak ürünleri satın alalım.
Eğer ödeme sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilirse yönlendirildiğiniz sayfanın sağ üst köşesinde “Siparişiniz için teşekkür ederiz!” mesajını alacaksınız.

ADIM 2: Blog sitesi nasıl kurulur? – WordPress Blog kurulumu

Evet şimdi aldığımız hosting ve domaini kullanarak yavaş yavaş blog kurulumunu yapalım. Öncelikle hesabınıza giriş yapmış olduğunuzdan emin olun ve sağ üst köşeden adınızın bulunduğu yere tıklayarak açılan panelde “Hesabımı ziyaret et” butonuna tıklayalım.
Karşımıza çıkan sayfada Web hosting alanında satın aldığımız cPanel ile ekonomik linux barındırma hosting paketini göreceksiniz. Hem sağ tarafından kurulum butonuna tıklıyoruz.
Karşımıza çıkan bu sayfada satın aldığımız ve kurulumunu yapacağımız alan adını seçip ileri butonuna tıklıyoruz.
Burada veri merkezimizin yani hostingimizin lokasyonunu belirliyoruz. Türkiye için en iyi veri merkezi avrupa olacaktır. Avrupa büyük ihitmalle varsayılan olarak seçilmiş olacaktır. Bundan emin olduktan sonra hemen sağ alttan ileri diyoruz.

WordPress nedir?

Arkadaşlar WordPress, ücretsiz, açık kaynak kodlu, hazır ve gönüllüler tarafından sürekli geliştirilen bir içerik yönetim sistemi, site alt yapısıdır. Kurulumu ve kullanımı son derece kolaydır. WordPress üzerine yüklenebilen eklentiler ve temalar ile de çok fonksiyonlu kullanılabilir (wordpress ile blog dışında mesela e-ticaret sitesi,forum sitesi veya daha farklı konseptlerde site oluşturulabilir).
Bu sayfada wordpress kurulumu için “Şimdi değil, teşekkürler” seçeneğini seçip “Son” diyoruz. Çünkü wordpressi kurarken daha iyi bir şekilde özelleştirmek için kurulumu bu adımdan hemen sonra cpanel üzerinden yapacağız.
Bu işlem ortalama 1-2 dk sürüyor. Biraz bekledikten sonra işlemin başarıyla tamamlandığına dair aşağıdaki gibi bir sayfayla kaşılaşacaksınız.
Buradan direk “Panoya git” butonuna tıklayalım.
Karşımıza çıkan bu sayfanın hemen sağ üst köşesideki “cPanel Yöneticisi” butonuna tıkladığımızda cPanel’e ulaşacağız. Böylece cPanel ile tanışmış oldunuz. Gördüğünüz üzere cPanel oldukça kullanışlı detaylara sahip. Tabi daha anlaışır olması için öncelikle cPaneli Türkçe diline çevirelim.

cPanel nedir?

Cpanel, aldığımız hostingi ve site ayarlarımızı yönetebileceğimiz görsel bir web yazılımıdır. Açılımı ise control paneldir.

cPanel dilini ayarlama

Üst menüden “Settings > Change Language” diyelim.
Bu sayfadan “Turkish (Türkçe)” dilini seçip “Change” butonuna tıkladığımızda cPanelimizin dili Türkçe olarak değişecektir.
Dili değiştirdikten sonra üst menünden tekrar “Ana sayfaya” dönelim.
Ana sayfadan “Web uygulamaları” altından wordpress’i bulup tıklayalım.
Karşımıza çıkan sayfanın hemen sağında bulunan “bu uygulamayı kur” butonuna tıklayıp hemen ardından gerekli bazı ayarları girdikten sonra blogumuzu başarıyla kuracağız.
* Domain: Bu alanda blog adresinizin nasıl göründüğünü belirleyebiliyorsunuz. Mesela benimki https://masterkazanc.net olarak ayarlanmış. https://www.masterkazanc.net şeklinde de olabilirdi. Bu alanı dilerseniz olduğu gibi bırakın. Pek önemli değil.
* Dizin: Farklı bir dizinde kurulum için kullanılr. Burayı boş bırakıyoruz.
* Versiyon: Bu kısım wordpress’in sürümünü belirtiyor. Genelde zaten son sürüm varsayılan olarak ayarlı. Olduğu gibi bırakın.
* Dil: Türkçe olarak ayarlıyoruz.
* Yönetici adı: WordPress admin yani yönetici paneline giriş yapacağınız zaman kullanacağınız kullanıcı adıdır.
* Yönetici şifresi: Şifreniz güçlü olsun ve unutmamak için bir yere not edin.
* Yönetici E-posta: Genellikle kullandığınız e-posta adresini girin. Şifresini unuttuğunuz durumlar ve benzer diğer işlemler için önemli.
* Site Title: Blogunuzun başlığı yani adıdır. “Master Kazanç” gibi.
* Web sitesi sloganı: Güzel bir slogan belirleyin. Fakat şimdilik çok düşünmenize gerek yok. Daha sonra bu tür ayarları wordpress yönetici panelinizden değiştirebiliyorsunyz.
*** Burada belirtmediğim görseldeki geriye kalan diğer seçenekleri değiştirmiyor, varsayılan olarak bırakıyoruz.
Son olarak “Gelişmiş” alanından diğer ayarları otomatik olarak yönet seçeneğini varsayılan olarak bırakıp hemen sağ alt köşedeki “Kur” butonuna tıklayıp kurulumu başlatalım.
Bu sayfayı gördüyseniz blog kurulumu başarıyla tamamlandı demektir. Görselde işaretlediğim www.blogadresimibelirliyorum.com/wp-admin/ bağlantısına giderek, kurulumda belirlediğiniz yönetici adı ve şifresi ile yönetici panelinize ulaşabilirsiniz.
Son olarak www.blogadresiniz.com/wp-admin/ ile yönetici paneline giriş yaptığınızda görseldeki gibi bir sayfa gelirse “Hayır, teşekkürler” diyerek yönetici panelinize ulaşabilirsiniz. Bundan sonraki adımda blog tasarımınız, ilk içerik yayını ve blog açtıktan sonra neler yapacağınız gibi konular hakkında bilgiler verececeğim.

ADIM 3: Blog nasıl oluşturulur? – Tasarım ve ilk içerik

Öncelikle blog sitenizin yönetici giriş sayfasına giderek kullanıcı adı ve şifrenizi yazıp yönetici paneline giriş yapın. Panelinize ulaştığınızda blogunuzun tasarımını nasıl seçeceğinizi, değiştireceğinizi göstereyim.
Yan menüde “Görünüm” seçeneğinden temalar’a tıkladığınızda karşımıza yüklü temalar gelecektir.
Yeni bir tema eklemek için sayfanın hemen üstündeki “yeni ekle” butonuna tıklıyoruz. Burada binlerce ücretsiz tema bulabilirsiniz. İstediğiniz temayı seçip “Kur” butonuna ardından “Etkinleştir” butonuna tıklıyoruz. Bu şekilde istediğiniz site teması aktif olacaktır. Tabi temayı kurmadan önce “önizleme” butonuna tıklayarak temaya göz atabilirsiniz.

Şimdi de ilk yazımızı/içeriğimizi oluşturalım

WordPress’de yazı yazmak/içerik oluştrumak ve yayımlamak oldukça kolaydır. Bunun nasıl yapıldığını da sizlere göstermek istiyorum.
Yine yan menüden “yazılar” seçeneğinden “yeni ekle” diyoruz. Karşımıza çıkan sayfa görselde de gördüğünüz gibi oldukça anlaşılır.
Görseldeki 2. alana yazı başlığını ve 3. alana içeriğimizi yazdıktan sonra 4. gösterilen alandaki butona tıklayarak yazımızı blog sitemizde yayımlıyoruz. İşte her şey bu kadar basit.
WordPress oldukça kolay bir sistemdir. Siz kullandıkça ve sayfalarını dolaştıkça bunu daha iyi anlayacaksınız.

Tebrikler artık siz de bir blog sitesi sahibisiniz!

Evet, bu yazıyı adım adım takip edip uygulamış iseniz artık siz de bir blog sahibisiniz!
Blog kurulumunu tamamladık. Peki bundan sonra neler yapacaksınız? Merak etmeyin, bundan sonra neler yapacağınız konusunda sizin için bir çok faydalı yazı hazırladım. Başarıya ulaşmak için bu yazıları okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum.

Benzer Konular
Sonraki
« Sonraki Konu
Önceki Konu
Önceki Konu »