Google AdSense’den Para Kazanma Rehberi [FULL]

Google AdSense’den Para Kazanma Rehberi 

Şu zamana kadar blog yazarak para kazanmak için kullanılan en sık yöntemlerden birisi google adsense reklamlarıdır. Peki neden AdSense? Sorunun cevabı oldukça basit. AdSense, web site sahipleri için hızlı bir para kazanma yöntemidir. Üstelik rakiplerine göre daha iyi teklifler sunmakta. Bunların dışında arkasında Google gibi bir dev var. Yani sistem oldukça güvenilir.
Öncelikle AdSense’den para kazanmaya başlamak için bir web sitesi/blog sahibi olmanız gerekiyor. Eğer bir blogunuz yoksa blog nasıl açılır yazımı takip ederek profesyonel bir blog sahibi olabilirsiniz.
Ardından adsense ile güzel paralar kazanmak istiyorsanız AdSense’i baştan sona kadar hakkında neredeyse her şeyi bilmelisiniz. Bu sebeple de zaten bu rehberi sizler için hazırladım.
AdSense ile maksimum kazançlar elde etmek istiyorsanız bu rehber sayesinde AdSense hakkında her şeyi öğrenebilir ve siz de güzel paralar kazanmaya başlayabilirisiniz. AdSense hakkında neredeyse bütün bilgileri ve ipuçlarını bu rehberde paylaşacağım. AdSense onayından, kazanç arttırmaya kadar her türlü bilgiyi bu rehber ile edinebilirsiniz.

AdSense ile ne kadar para kazanılabilir?

Öncelikle sizlere motivasyon olması amacı ile şöyle bir şey paylaşmak istiyorum.
-AdSense’den ayda 5000 TL gibi miktarlar kazanmak gerçekten mümkün mü?
Evet, adsense ile bu miktarları ve çok daha fazlasını kazanmanız mümkün. Bu miktarı da başlıkta belirtmemin sebebi ise bizzat tanık olmam.
Bir forum sitesi vesilesiyle tanıştığım ve birlikte bir iş yürüttüğümüz bir web sitesi sahibinin niş türkçe bir blogundan AdSense ile kazandığı miktarı bizzat hesabında gördüm. Kendisine sitesi hakkında bilgi vermeyeceğime ve sitesini paylaşmayacağıma dair söz verdim.
Sadece AdSense ile bu rakamları görmek kesinlikle emek isteyen bir iş fakat imkansız değil. Hatta bu işi severek yaparsanız zor bile değil.
Üstelik bu arkadaş otomotiv mühendisliği mezunu bir arkadaş. Fakat şuan okuduğu mesleği değil de bir hevesle başlağı blog işine tam zamanlı olarak devam etmekte. Üstelik kendi işinin patronu, ilerde sitesini daha büyütebilir, daha fazla kazanabilir, istediği yerden çalışabilir yani anlayacağınız tam anlamıyla özgür.
Neden siz de böyle olmayasınız?
-Peki daha fazla kazanabilir miyim?
Elbette kazanabilirsiniz. Bu arada şunu belirtmek istiyorum bir blogdan ayda 10bin TL hatta 20bin TL gibi büyük paralar da kazanbilirsiniz. Fakat sadece AdSense ile 5000 TL veya 10bin TL gibi paralar kazanmak gerçekten emek ve azim ister.
Benim burada size göstermek istediğim bu miktarların gerçekten mümkün olması. Yeter ki pes etmeyin, sabırlı olun ve sürekli çalışın. Bu ay AdSense ile 10 lira kazanıyorsan belki de gelecek ay 100 lira kazanırsın, bir sonraki ay 500. Bu böyle katlanır ve yavaş yavaş geliriniz artar.

Öncelikle Google AdSense nedir, nasıl çalışır?

Google’ın reklam ağı AdWords (reklam verenler) ve AdSense (yayıncılar) olarak ikiye ayrılıyor. Basit olarak anlatmak gerekirse AdWords servisi ile reklam veren kullanıcıların veya firmaların, sitesinde AdSense kullanan site sahiplerinin web sitelerinde reklamları görünmektedir.
Sitenizde bulunan bu reklamları sitenizi ziyaret eden kullanıcılar tıkladığında o reklamı veren firmanın veya site sahibinin her tıklamaya verdiği teklif yani ücret sizin AdSense hesabınıza yansımakta.
AdSense sadece tıklama başına ödeme yapmıyor. Ayrıca sitenizde yayınlanan reklamlar için bin gösterim başına değişiklik gösteren ödemeler yapmakta.
Fakat sadece reklam gösterim ile hatrı sayılır para kazanmanız zor. Bu yüzden kullanıcılarınızın reklamlarınıza tıklaması şart. Bunu da belli yöntemler ile yapacağız. Bu yöntemlerden yazıda bahsedeceğim.

AdSense’e ne zaman başvuru yapmalıyım?

Siteniz hazır ve adsense’e ne zaman başvurmalıyım diye soracak olursanız, sitenizi kurup tasarladıktan hemen sonra adsense’e başvurubilirsiniz fakat siteniz henüz çok yeni olduğu için yüksek ihtimal red maili alınırsınız ayrıca bu kadar aceleci davranmanızı tavsiye etmem.
Şöyle ki eğer siteniz çok yeni ise zaten kayda değer bir miktar para gelmeyecektir. Ayrıca sitede boşu boşuna reklam yayınlayacaksanız. Neden ziyaretçileri boşuna rahatsız edesiniz ki?
Size tavsiyem yeni sitenizi öncelikle iyileştirmeye odaklanın. İçerikler girin ve sitenizin tanıtımını yapın. Baktınız ki yavaş yavaş kullanıcılar gelmeye başladı. (mesela günde 30-50 ziyaretçi) İşte o zaman AdSense’e başvurun.

AdSense başvurusu nasıl yapılır?

AdSense’e başvurmak oldukça kolaydır. Öncelikle tabi ki bir Google hesabına ihtiyacınız var. (Gmail).
Sonrasında Google AdSense sayfasına gidip “Şimdi Kaydolun” butonuna tıklıyoruz. Karşımıza bir kayıt formu çıkacaktır. Web sitemizi, e-posta adresimizi vb. gerekli alanları doldurduktan sonra AdSense hesabımız oluşturulacak ve yayıncı olabilmeniz için Google’ın istediği gerekli talimatları yaparak onay bekleyeceksiniz.

AdSense onayı nasıl alınır?

AdSense kaliteli, başarılı ve disiplinli bir şekilde reklam servisini sürdürebilmesi için AdSense için bir dizi kurallar belirtmiş. Ayrıca hem reklam verenin hem de yayıncıların hakkını korumak amacı ile bu politikalara uymak şart.
Fakat web site sahiplerinin siteleri AdSense politikalarına uygun olmasına rağmen gözden kaçan bazı ufak ihlaller red maili almalarına sebep olabiliyor.

AdSense için tema önemli mi?

AdSense temaya şu gözle bakar. Kullandığınız tema mobil uyumlu mu? Düzenli mi? Göz yoruyor mu? ve eğer premium bir tema ise orjinal mi? kopya mı? Temada reklam etkileşimi ne boyutta olabilir? Bu tür ayrıntılara dikkat etmeniz gerekiyor.
Ayrıca tema konusu gelmişken şunları da belirtmek istiyorum;
Tema bir web sitesi için inanılmaz derece önemlidir. Çünkü seçtiğiniz bir tema sizi marjinal de yapabilir, sıradan da. Kötü veya herkesin kullandığı temaları seçerseniz sizi ziyaret eden bir kullanıcının gözünde kötü bir imaja sahip olacaksınız.
Ayrıca kesinlikle kopya yazılımlar kullanmayın. Temaları online marketlerden orijinal satıcılardan satın alın. Şöyle ki neredeyse bütün satıcılardan temayı sitenize satın aldığınızda ömür boyu kullanma hakkınız oluyor zaten. Fiyat ise 100-300 TL arası değişiyor genelde. Bu fiyatlar ömür boyu kullanacağınız lisanslı bir tema için hiç de fazla değil.

AdSense reklamları siteye nasıl eklenir?

AdSense başvurusu yaptınız ve hesabınız tamamen onaylandıysa şimdiki görevimiz AdSense reklamlarını sitemize eklemek olacaktır. Bu işlemi bir kaç basit adım ile halledebiliriz.
Öncelikle AdSense hesabımıza girip reklam kodlarını almamız gerekiyor.
Bu seçenekleri takip ettikten sonra;
Burada 3 çeşit reklam birimi bulunmakta. Sık kullanılan en baştaki metin ve görüntülü reklamlardır. Feed içi reklamlar sitenizin tasarımıza uygun olarak hazırlanan ve sitenizle bir bütün olarak görünmesini sağlayan reklam birimdir. Yazı içi reklamlar ise tahmin ettiğiniz gibi yazılar içerisinde kullanıcıya en iyi şekilde sunulan reklam birimidir.
Ben şuan metin ve görüntülü reklamlar ile devam ediyorum.
1- Yeni oluşturacağınız reklam birimine herhangi bir isim verebilirsiniz.
2- Reklam biriminin boyutunu burada belirlemeniz gerekiyor. Önerilen esnek reklamları kullanmanızı tavsiye ederim. Mobil cihazlar aracılığı ile sitenizi ziyaret edenlere reklamlar mobil uyumlu olarak gösterilecek.
3- Bu reklam birimindeki reklam türünü ister sadece metin veya sadece görsel reklamların gösterilmesini sağlayabilirsiniz. Biz hem metin hem de görsel reklamları seçelim. Her iki tür de yayınlansın.
4- Bu bölümde reklam birimi için gerekli özelleştirmeleri yapabiliriz. Mesela metin reklam stilinin renklerini vs. düzenleyebiliriz. Bu şekilde sitemizin tasarımına uygun reklamlar yayınlarız.
Son olarak en alttaki kaydet ve kodu al butonuna tıklayarak oluşturduğumuz bu reklam biriminin kodlarını kopyalıyoruz.
-Peki bu kodları doğru bir şekilde sitemize nasıl ekleyeceğiz?
Bu işlem oldukça basit. Eğer WordPress kullanıyorsanız bu işlemi yapmanın iki yolu var. Birincisi menüden Görünüm >> Düzenleyici seçeneklerini takip ettiğimizde kullandığımız temanın bütün kodları ve sayfaları görünmekte. Burada sayfa tasarımını bozmayacak şekilde AdSense’in size verdiği kodları istediğiniz yerlere yapıştırabilirsiniz.
İkinci yolu ise WordPress için benim de blogum için kullandığım Ad Inserter eklentisi. Bu eklenti ile, yazı içine, sayfa başına, sayfa sonuna ve daha bir çok alanlara kolay bir şekilde reklamlarınızı yerleştirebilirsiniz.
Ad Inserter eklentisini yükledikten sonra, WordPress menüsünden Ayarlar >> Ad Inserterseçeneğine tıklıyoruz. Aşağıda verdiğim görselde numaraları ve açıklamaları takip ederek doğru bir şekilde reklam yerleşimi yapabilirsiniz.
1- Birinci reklam kod bloğumuzu oluşturuyoruz.
2- Reklam alan adını belirtebilirsiniz. (İsteğe bağlı)
3- AdSense hesabınızda oluşturduğunuz reklam birimi kodlarını kopyalayıp siyah alana yapıştırıyoruz.
4- Reklamın nerede görünmesini istediğini belirtiyorsunuz. Görselde “içerikten önce” olarak belirtmişim. Siz istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.
5- Bu seçenekte mesela reklamınızı sağa veya sola yaslayabilirsiniz. Yani reklam pozisyonunu istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz.
6- Bütün düzenlemeleri yaptıktan sonra “save all settings” butonuna tıklayarak ayarları kaydedip reklamı sitemizde yayınlıyoruz.
Not: Reklamın sitenizde görünmesi biraz zaman alabilir. Bu yüzden ayarları kaydedip sabırla bekleyin.

AdSense reklam yerleşimi nasıl olmalı?

Öncelikle iyi bir reklam yerleşiminizin olması için kesinlikle iyi bir temaya ihtiyacınız var. Ardından şunlara dikkat etmelisiniz;
1- Reklamların kullanıcıyı boğmamasına dikkat edin. Kullanıcı içerikleri rahatça okuyabilmeli.
2- Reklamlarınız site tasarımına uygun bir şekilde yerleştirilmeli.
3- Kullanıcı davranışları analiz edilerek doğru bir şekilde reklam yerleşimi yapılmalı.
4- Aynı şekilde kullanıcı davranışları takip edilerek uygun reklam türleri kullanılmalı.
5- Reklamlar site ile bir bütün olarak gösterilebilir.

Google AdSense tıklama başına ne kadar veriyor?

Google AdWords biliyorsunuz ki Google’ın sunmuş olduğu bir reklamcılık hizmetidir. AdWords ile reklam veren kullanıcıların reklamları AdSense ile sitelerinizde ve arama sonuçlarında yayınlanır. Kullanıcı bu reklamı verirken tıklama başı maliyeti (TBM) kendisi belirler Google değil.
En yüksek teklifi veren kişiler Google sonuçlarında daha üst sıralarda çıkarlar. Bu da sizin için demek oluyor ki nerede rekabet orada para.

AdSense en çok kazandıran sektörler/kelimeler

Öncelikle şunu söylemeliyim ki nerede rekabet orada para (en azından AdSense için). Yani çofk kazandıran kelimelere yönelik yazılar ve siteler açacaksanız uzun soluklu bir maratona hazırlı olun.
Biliyorsunuz ki reklam verenler reklamları için TBM belirlerler ve en yüksek TBM belirten reklam verenin reklamlarına sonuçlarda dahil olmak üzere her zaman öncelik verilir. Bu da çok iyi bir rekabet ortamı oluşturmakta.

AdSense kazancımı nasıl arttırabilirim?

Öncelikle AdSense kazancınızı arttırmak için her zaman etik yöntemlere başvurmalı ve politikalara uymalısınız. AdSense kazancınızı arttırmanın bir çok yöntemi ve önemli ipuçları bulunmaktadır.
Kazanç arttırmanın en bilinen ve dikkat edilen etkeni reklam yerleşimidir. Evet reklam yerleşimi oldukça önemlidir. Eğer reklam yerleşiminiz gelişi güzel bir şekilde strateji olmadan tasarlanmışsa üzgünüm ama sitenizin hakkettiği kazancı hesabınızda göremeyeceksiniz.
Ayrıca AdSense kazanç arttırma hakkında bütün yöntemleri öğrenmek istiyorsanız, şu yazımı okumanızı şiddetle tavsiye ederim. (Bkz: AdSense Kazanç Arttırma – Gelirinizi En Az %30 Arttırın)

AdSense hakkında sıkça sorulan sorular (SSS)

AdSense TBM nedir?

AdSense TBM, tıklama başına maliyet demektir. Yani sitenizi ziyaret eden bir kullanıcının reklamlarınıza tıkladığında alacağınız miktardır. TBM reklam verenlerin verdiği teklife göre değişiyor. Google AdSense bu tekliflerin yaklaşık %70’ni yayıncılara yani size vermektedir. Bu oldukça iyi bir oran.

AdSense BGBM nedir?

AdSense ile sadece tıklamalardan değil gösterimlerden de para kazanıyorsunuz. BGBM ise bin gösterim başına maliyet anlamına gelmektedir. Yani her bin reklam gösterime belli bir miktar para hesabınıza yansır.
Fakat sadece görüntüleme ile iyi paralar kazanılmayacağını söylemek isterim. Eğer ciddi paralar kazanmak istiyorsanız kullanıcıların o reklamlara tıklaması gerekiyor.

AdSense PIN nedir?

Ödemelerin gerçek hesap sahiplerine güvenli bir şekilde yapılabilmesi için Google adresinize bir PIN kodu göndermektedir. Ödeme alabilmeniz için bu PIN kodu şart.
Bu PIN kodunu 3 kere isteme hakkınız var. Eğer 3. seferde de PIN kodunuz elinize ulaşmaz ise kimlik onayı ile hesap doğrulamayı deneyebilirsiniz.

AdSense kendi reklamlarıma tıklarsam ne olur?

AdSense reklamlarınıza yanlışlıkla tıklarsanız herhangi bir sorun olmaz. O miktar hesabınıza yansıyabilir fakat kendi reklamınıza tıkladığınız hemen anlaşılıp bakiye tekrar düzenlenir.
Eğer ısrarla kendi reklamlarınıza tıklamaya devam ederseniz AdSense hesabınız yaptığınız bu politika ihlalinden dolayı kapatılabilir.
Ayrıca şunu belirtmeliyim ki hiçbir şekilde hileye başvurmayın. Google öyle bir sistem oluşturmuş ki neredeyse sistemi kandırmak mümkün değil. Ha oldu ki sistemi kandırdınız diyelim. Bu pek uzun sürmez ve hile yaptığınız hemen anlaşılarak hesabınız kapatılır. Böylece hem paranızı alamazsınız hem de siteniz için Google gözünde kötü bir yer edineceksiniz.

AdSense birisi sürekli reklamlarıma tıklıyor, ne yapmalıyım?

Sektörde bulunduğunuz rakipleriniz ve sizin başarınızı kaldıramayan insanlar sizi sektörden elemek için reklamlarınıza sürekli tıklayarak hesabınızı kapatmaya çalışabilirler.
Bu gibi girişimleri, ziyaretçi sayınız normal seviyede iken reklamlarınıza tıklama sayısı anormal bir şekilde artıyorsa bu durumu zaman kaybetmeden Google’a bildirip hesabınızı güvence altına almanız gerekir.
Bunun için de geçersiz tıklamalarla ilgili iletişim formu’nu (buraya tıklayarak) doldurarak Google’a bildirebilirsiniz. Bu şekilde hesabınız incelenir ve size geri dönüş sağlanır. Eğer önemli bir durum yok ise geri dönüş de olmayacaktır.

Bir sayfada kaç AdSense reklamı olmalı?

Önceleri Google AdSense yayıncılarına bir sayfada en fazla 3 reklam yayınlamalarına izin veriyordu. Aksi halde ceza alabiliyorlardı. Fakat şimdi Google bu sınırlamayı kaldırdı. Yani bir sayfada istediğiniz kadar reklam koyabiliyorsunuz.
Yine de size tavsiyem kullanıcıyı boğmayacak reklam yerleşimi yapmanız.

AdSense hesabına 2. site nasıl eklenir?

AdSense hesabınıza 500’e kadar site ekleyebiliyorsunuz. Fakat sonradan ekleyeceğiniz sitelerin size ait olması gerekiyor. Aksi halde hesabınız askıya alınabilir ve hatta kapatılabilir.
Ekleceğiniz 2. sitenin size ait olduğunu varsaydım. Öncelikle bu sitenin Google search console’da onaylı bir şekilde eklenmesi gerekiyor. Ardından Ayarlar >> Sitelerim yolunu takip ederek sağ üst taraftaki “+” butonuna tıklayarak yeni sitenizin adresini girip “site ekle” düğmesine tıklayın. Site onaya düştüğünde yeni eklediğiniz sitenizdeki adsense reklamları görünmeye başlayacaktır.

AdSense’le birlikte diğer reklam ağlarını kullanabilir miyim?

AdSense ile diğer reklam ağlarını birlikte kullanabilirsiniz. Fakat bu reklam ağlarının şiddet, alkol gibi yasaklı ve kötü içerikli reklamların yayınlanmadığından emin olun. Çünkü bu tür içeriklere ve reklamlara AdSense tarafından izin verilmemektedir.
Ama size tavsiyem AdSense yanında başka reklam ağı kullanmak yerine AdSense kazancınızı bazı çalışmalarla arttırmaya çalışın. Çünkü bütün samimiyetimle söylüyorum ki AdSense kadar kaliteli ve kazandıran bir reklam ağı bulmanız çok zor.
AdSense’den başka piyasada bir çok reklam ağı bulunmakta fakat çoğu sayımlarda hile yaparak sırtınızdan para kazanmakta. Bu yüzden büyük, bilindik ve güvenilir firmalarla çalışmanızı şiddetle tavsiye ederim. AdSense’den şaşmayın.

AdSense paramı nasıl çekebilirim?

Daha önce bahsettiğim gibi AdSense’den ödeme alabilmeniz için adresinizi PIN ile doğrulamanız gerekmektedir. Bu işlemi başarılı bir şekilde yaptıktan sonra bakiyeniz 200 TL’ye ulaşınca Google belirlediğimiz ödeme yöntemi ile paranızı hesabınıza otomatik olarak aktaracaktır.
Ayrıca AdSense ödeme eşiklerine de resmi adresten göz atabilirsiniz.
Kazançlar genelde ayın 3’ünde kesinleşip para transferleri ayın 21’inde gerçekleşmektedir. 

Benzer Konular
Sonraki
« Sonraki Konu
Önceki Konu
Önceki Konu »